Detská univerzita znovu otvorí svoje brány

16.06.2011 Bratislava

Ilustračné foto SITA/Nina Bednáriková
BRATISLAVA 16. júna (WEBNOVINY) - Prečo sa žije inak na vidieku a inak v Bratislave? Na túto otázku sa pokúsi na prvej z prednášok, ktorá 6. júla odštartuje tohtoročnú Detskú univerzitu, odpovedať premiérka Iveta Radičová.

Malých „vysokoškolákov“ však čaká počas každej prázdninovej stredy spolu až deväť prednášok, na ktorých budú spolu s prednášajúcimi hľadať odpovede aj na také otázky, prečo nestačí byť pekný, prečo má raketoplán keramický plášť či prečo človek potrebuje lásku.

Dozvedia sa tiež, prečo námorníci potrebujú dobré hodiny alebo prečo človek musí mať chrbtovú kosť. Zaujímavé budú aj prednášky s témou Prečo sa nám (ne)páčia obrazy či záverečná, na ktorej by sa mali dozvedieť prečo je Zem planétou hmyzu.

Deviaty ročník Detskej univerzity Komenského odštartuje 6. júla ešte pred prednáškou predsedníčky vlády v aule UK slávnostnou imatrikuláciou za prítomnosti rektora UK v Bratislave Karola Mičietu a riaditeľa Divadla Aréna Juraja Kukuru. Počas ceremónie zaznie hymna Detskej univerzity a študenti dostanú vlastné indexy. Deti počas prednášok budú nosiť šiltovky a tričká tej farby, ktorá je farbou tohto ročníka. Tí študenti, ktorí sa zúčastnia minimálne na šiestich prednáškach, dostanú na záver diplomy.





Štvordňový tábor prežitia

Študentmi sa stane asi 350 detí, ktoré sa prihlásia medzi prvými. Možno tak urobiť do konca júna. Detská univerzita je určená deťom od deväť do 14 rokov, ktoré sa túžia na dva mesiace ocitnúť v koži vysokoškolákov. „Deti takto majú možnosť stretnúť sa s akademickou pôdou," poznamenal Mičieta, podľa ktorého je Detská univerzita úžasnou možnosťou ako podchytiť všestranné záujmy detí.

Deviaty ročník prináša so sebou podľa riaditeľa Divadla Aréna Kukuru viaceré novinky, okrem iných aj takmer štvordňový tábor, na ktorom sa deti zoznámia s ochranou prírody alebo sa v ňom pokúsia postarať sa samé o seba. Súčasťou sú už tradične mnohé workshopy, medzi nimi aj kariérny či debatný, exkurzie či návštevy kultúrnych podujatí. Ilustračné foto SITA/Nina Bednáriková

Kukura si veľmi cení ponuku ministra obrany Ľubomíra Galka, ktorý sa sám ponúkol, že pripraví pre študentov workshop, na ktorom sa dozvedia o živote vojakov a dostanú sa aj k vojenskej technike. Chýbať nebude ani výlet loďou k Danubiana Meulensteen či hodina otázok v parlamente.

Symbolický účastnícky poplatok za dvojmesačnú detskú univerzitu je 15 eur. Po skončení ročníka vyjde knižná publikácia s multimediálnym DVD s prednáškami, fotografiami a ilustráciami.

Detská Univerzita Komenského vznikla v roku 2003 z iniciatívy riaditeľa Divadla Aréna Juraja Kukuru. Spolu s podobnými projektmi vo Viedni, Štrasburgu, Bazileji a Tübingene bola slovenská detská univerzita vybratá Európskou úniou ako vzorová. Zástupcovia Detskej Univerzity Komenského napríklad pomáhali založiť detskú univerzitu v rumunskej Bukurešti.
 

Vyberte región